טיפים לרכישת מאזן ציפה – חלק ב'
טיפים לבחירת מאזן ציפה
בחלק הראשון של הכתבה פירטנו את סוגי המאזנים והעיצובים השונים הנפוצים בשוק. ועתה, לחלק השני – אלו תכונות חשובות צריך לקחת בחשבון בהחלטה על סוג המאזן:
כושר הרמה/ הצפה
אחרי שדנו בעיצוב המאזן, מיקום שק ההצפה ואיך אוויר יוצא ונכנס חשוב לדון גם בכושר ההרמה של המאזן . בעצם מדובר על המשקל שהמאזן מסוגל להציף כאשר הוא מלא לחלוטין באוויר (לרוב המשקל מצוין בפאונדים). מאזני טיולים לדוגמא, אשר קטנים מטבעם, הם בעלי כושר הרמה קטן יותר כצפוי. מאזנים בעלי שק הצפה אחורי או מאזנים המורכבים מפלטת גב ובלאדר לרוב בעלי כושר הרמה גדול יותר, כאשר לרובם ניתן להחליף את שק ההצפה או הבלאדר לבלאדר גדול יותר אשר באופן טבעי יגדיל את כושר ההצפה של המאזן. חשוב מאוד לוודא שהמאזן יכול לעמוד בדרישות ההרמה הנדרשות ממנו, זאת בהתאם לכמות הציוד אותו אתם סוחבים עמכם, סוג החליפה בה אתם משתמשים, סוג המיכל איתו אתם צוללים וכו'. כל האחרונים ישפיעו על האיזון שלכם ועל המשקל השלילי והחיובי שלכם. כאמצעי בטיחות מומלץ לקחת אמצעי ציפה נוסף יחד עמכם לצלילה (שק הרמה, מצוף סימון גדול וכו') על מנת שיהיה ברשותכם פתרון למקרה שבו למאזן הציפה יש תקלה כזו או אחרת. חליפה יבשה יכולה להוות תחליף הרמה למאזן אך גם כאשר יש כזו ברשותכם מומלץ להצטייד באמצעי נוסף למקרה שהחליפה תוצף ובעצם תהיה כמו משקולת אשר מושכת אתכם לקרקעית. תוכלו למצוא את יכולות ההרמה של המאזנים השונים במפרטי היצרנים.
משקולות
מערכת משקולות אינטגרלית מתחילה להיכנס לעוד ועוד מאזנים ומטרתה לחסוך עוד פריט לבוש אשר בו יכולה להיות תקלה ופריט זה הוא כמובן חגורת המשקולות. במאזנים בעלי מערכת משקולות אינטגרלית ישנם כיסים מיוחדים למשקולות עם מערכת שחרור מהיר למקרה חירום. ליצרנים שונים יש עיצובים וטכניקות שונות לשחרור המהיר ולאלו יתרונות וחסרונות כאלו ואחרים. אנחנו נמליץ לא להשתמש במערכות שחרור מהיר מבוססות סקוטש שכן, השחיקה שלהם גדולה יותר ומפני שבקלות יתרה ניתן לשחרר את המשקולות בטעות ולהביא את עצמכם לעלייה לא מבוקרת ומסוכנת לפני המים. בבחירת מאזן עם מערכת משקולות אינטגרלית חשוב מאוד לוודא שכיסי המשקולות מיועדים לשאת את המשקל אותו אתם נוהגים לשאת בחגורת המשקולות. בנוסף, בדגמים מסוימים הכיסים קטנים בהשוואה לשאר ולכן יש לוודא שגם מבחינה פיזית המשקולות יכולות להתאים לשטח הכיס. טרנד נפוץ נוסף הינם כיסי משקולות "טרים" – אלו כיסים אשר בהם אפשר להכניס משקולות קטנות אשר מסייעות בשמירה על "טרים" ולא ניתנות להסרה במקרה חירום ולכן חשוב לוודא שרוב המשקל איננו נמצא בכיסי ה"טרים".
מתלים וכיסי אחסון
אחרי שבחרנו את העיצוב, כושר ההרמה ומערכת המשקולות כעת נותר לשאול היכן ואיך תרצה לאחסן את אביזרי הצלילה השונים איתם נרצה לצלול ? ישנם שני פתרונות לשאלה זו:
- D רינגים
- כיסים
D רינג הוא פתרון מצוין לחיבור של אביזרי צלילה קטנים כגון: פנס, לוח כתיבה, סכין וכו'. כדי לאבטח ציוד ל D רינג עלינו להשתמש בשאקלים או קראבינות אשר עשויים מפלדת אל חלד ומיועדים לצלילה.
כיסים הם פתרון נוסף אשר מאפשר אחסון של אביזרים אשר לא ניתן לאבטח בעזרת שאקל או קראבינה (מסכת הנשמה, מסכה חלופית וכו'). הדבר החשוב לזכור כאשר מדובר באבטוח וחיבור ציוד ל D רינגים הוא הגרר הגדול אשר עלול להיווצר ולהקשות על התנועה במים וכמו כן, גרירה של הציוד על הקרקעית או הסתבכות של הציוד באלמוגים וכו'. כדאי לשקול בכובד ראש איזה ציוד אנחנו לוקחים איתנו למים ומה הנחיצות שלו וכמובן איך אנחנו מתכוונים לאחסן אותו במהלך הצלילה.
מאזני טיולים
למאזני טיולים יש עיצוב ייחודי אשר מפריד אותם ממאזנים אחרים. לרוב, הם קלי משקל ובעלי מבנה אשר מאפשר קיפול שלהם למימדים קטנים יותר ממאזנים אחרים. חשוב לזכור, קלות המשקל ונפח קטן לרוב מתאפשרים על ידי התפשרות בכמות D רינגים, כיסים ומערכת משקולות אינטגרליות. ולכן, ברכישת מאזן טיולים עליכם לשקול על אילו תכונות מאזן אתם מוכנים לוותר לטובת יתרונותיו של מאזני טיולים.
רכישה וטיפולים
מאזן ציפה הינו אביזר בטיחות ועל כן יש לתחזקו וטפל בו באופן תקופתי. בעת רכישת מאזן עלינו להבין מהי האחריות אותה אנו מקבלים, מה היא כוללת ומה לא והאם יש גורם מקומי מוסמך אשר מטפל בציוד של אותו יצרן. לעיתים, נראה בחו"ל מאזנים במחירים נמוכים המוצעים בארץ. שניה לפני הרכישה כדאי לברר האם יש ליצרן הרלוונטי נציגות בארץ, האם יש טכנאי מוסמך אשר יוכל לתת לנו שירות במקרה של תקלה או טיפול תקופתי? כמובן שגם מחיר הטיפול ומחיר החלפים משחקים תפקיד.
סיכום
להלן הנקודות העיקריות אשר חשוב לזכור בחיפוש אחרי המאזן האולטמטיבי:
- אפיין את סוג הצלילה שאתה מבצע כיום ואת המקום אליו תרצה להגיע בהכשרת הצלילה שלך – התייעץ עם מדריכי צלילה ומועדון הצלילה וקבל את המלצתם.
- מאזן "ג'קט"? שק הצפה אחורי? מאזן היברידי ? או לוח גב ובלאדר: לכולם יש יתרונות וחסרונות, לחלק יכולות הרמה גדולות יותר וחלק מותאמים יותר לתנוחת ה"טרים" – מה הצורך שלך ?מה נוח לך יותר?
- נוחות והתאמה אישית
- מערכת משקולות אינטגרלית – פשטות השימוש מול בטיחות ואמינות ?
- האם יש לך צורך בהרבה כיסים או D רינגים? אם לא, מאזן טיולים יכול להוות פתרון ורסטילי לטווח ארוך.
- שירות ואחריות מקומית
על איזון בצלילה פרסמה כתבה רוני ירושלמי בבלוג שלה – לקריאת הכתבה לחצו כאן