לכמה זמן יספיק מיכל הצלילה שלנו?/ Patrick Scohy

אז....זה תלוי!

במה זה תלוי? בכתבה שתורגמה באישורו של פטריק תמצאו כמה מהגורמים:

אם אתם מעונינים בתשובה מהירה, אנחנו יודעים שלוקח לצולל פחות מנוסה בין 25 – 40 דקות להגיע ל 50 באר במיכל. אז לכמה זמן המיכל מספיק לצולל מנוסה? על מנת להעריך זאת, עליכם לקחת בחשבון את חמשת הגורמים הבאים: עומק הצלילה, נפח המיכל, הלחץ במיכל, נפח הריאות שלכם וקצב הנשימה.

בכתבה זו נסקור את הגורמים ונביא כמה המלצות שיסייעו לשפר את צריכת האויר.

לכמה זמן יספיק המיכל בצלילה עמוקה?

זו שאלה מרכזית! כצוללים מוסמכים אתם בודאי זוכרים שככל שתעמיקו, האויר ידחס יותר. בגובה פני הים לחץ האויר הוא 1 אטמוספירה. צפיפות המים היא כמעט פי 800 מצפיפות האויר! משמעו שמולקולות המים קרובות יותר אחת לשניה מאשר מולקולות האויר. מתחת למים לעומת זאת, הלחץ גדל באטמוספירה אחת לכל 10 מ' עומק. ב 10 מ' עומק, הלחץ יהיה 2 אטמוספירות וכל 10 מ' יוסיפו עוד אטמוספירה אחת ללחץ.

כדי לענות על השאלה לכמה זמן יספיק מיכל האויר נצטרך לחשוב על היחס בין נפח – צפיפות – ולחץ. בין הנפח והלחץ מתקיים יחס הפוך – ככל שהלחץ גדל, הנפח קטן (בגז). לדוגמא, את תנפחו בלון (לא מיכל צלילה, תרגעו…) ב 12 ליטר אויר מעל פני הים, הוא יתכווץ כאשר תעמיקו איתו אל מתחת לפני הים. למה? הלחץ גורם לאויר שבתוך הבלון להיות צפוף יותר (מולקולות האויר מתקרבות אחת לשניה), דבר אשר יקטין את נפח האויר בבלון. נפח האויר בבלון יקטן ב 50% בעומק של 10 מ'  ביחס לנפחו בגובה פני הים, ויקטן פי שלשה בעומק של 20 מ' – בעומק זה נפח הבלון יהיה 4 ליטרים. חרף זאת, כמות האויר בתוך הבלון לא השתנתה!

כאשר אנחנו צוללים, נפח האויר שאנחנו צורכים בכל נשימה לא משתנה, אך מאחר והאויר צפוף יותר, כמות האויר שנצרוך תהיה גדולה יותר מזו שאנחנו צורכים בגובה פני הים.

אז, לכמה יספיק המיכל? זה לא תלוי רק בעומק המקסימאלי אלא בפרופיל הצלילה כולו!

נפח המיכל:

המיכלים הנפוצים ביותר הם בנפח 12 ליטר (למעשה אלו מיכלים בנפח מעט קטן יותר אך למען הפשטות, הם נקראים 12 ליטר). פרט למיכלי 12 ליטר, ניתן לרוב למצוא מיכלי 7,10,15 ואפילו מיכלים בנפח 18 ליטר. (לידיעת אלו הצוללים בארה"ב – הנפחים המקבילים הם 50, 63, 72 ו 80 פיט מעוקב – Cubic Feet). אז לשאלה לאיזה משך צלילה יספיק מיכל בכל נפח? התשובה ברורה – ככל שנפח המיכל גדול יותר, הוא יספיק ליותר זמן!

 הלחץ במיכל:

מיכלים בדרך כלל נדחסים בלחץ של 200 באר (3000PSI). לעיתים, תוכלו למצוא מיכלים בלחץ גבוה יותר – 300 באר (4350PSI) ואפילו יותר, אבל זה ממש נדיר. הלחץ המותר במיכל מוטבע על צווואר המיכל – חשוב לוודא זאת תמיד! אז איך משפיע הלחץ על משך הזמן שהמיכל יחזיק? צדקתם! ככל שהלחץ גבוה יותר, המיכל יספיק לצלילה ארוכה יותר. חשוב לשים לב למשך הזמן עד כניסה לדיקומפרסיה! אל תשתוללו עם מיכל 18 ליטר בלחץ 300 באר! אתם עלולים למצוא את עצמכם בסיטואציה בעייתית עם עצירת דיקופרסיה ארוכה שלא נלקחה בחשבון, עם מעט מידי אויר במיכל!

נפח הריאות:

נפח הריאות איננו זהה אצל כל בני האדם. אנשים קטנים יותר הם בעלי נפח ריאות קטן יותר מאשר אנשים בעלי מבנה גוף גדול. שני צוללים אשר נושמים באותו קצב אך בעלי מבנה גוף שונה – זה הקטן יותר, יצרוך פחות אויר מבעל מבנה הגוף הגדול. למה? בגלל נפחן השונה של הריאות. אך אל דאגה, גם אלו הגדולים, יכולים לשפר את צריכת האויר שלהם בטכניקות שונות! על הדרכים למדידת צריכת האויר ודרכים לשיפור – נזכיר בהמשך.

 קצב הנשימה:

יותר נשימות לדקה – המיכל יתרוקן יותר מהר. כמה יחזיק המיכל אם תנשמו בקצב שונה? המיכל יחזיק זמן רב יותר אם תנשמו לאט! כדי להצליח, תנשפו את האויר לאורך יותר זמן כך שיותר פחמן דו חמצני יפלט מהראות שלכם. הפחמן הדו חמצני הוא גז שהגוף איננו זקוק לו. המוח שלנו יוצר צורך באויר כאשר הוא מזהה פחמן דו חמצני מעל רמה מסויימת. במילים אחרות, וודאו כי אתם נושפים החוצה זמן ארוך מספיק בכדי לסלק כמה שיותר פחמן דו חמצני – דבר שיפחית את קצב הנשימות שלכם.

אז לכמה זמן יספיק המיכל?

זו נראית שאלה פשוטה אך אין תשובה אחת מוחלטת. כל מדריך צלילה תשאלו אותו את השאלה הזו יתחיל בתשובה: "זה תלוי….". בכתבה זו ניסיתי להציג את הגורמים המשפיעים (ישנם עוד! כמו טמפרטורה, מצב בריאותי ועוד) על משך הזמן שמיכל הצלילה יספיק לכם.

אנחנו פרסמנו סדרת מאמרים מעולה של בריאן הנסן העוסקת בצריכת אויר – לקריאת הכתבה הראשונה בסדרה – לחצו כאן

מקור
מקור

כתבות נוספות

One Comment

  1. הנפחים של 50-80 רגל מעוקב הם לא הנפחים של המיכלים, הם הנפח הלא-דחוס של האויר שנדחס למיכל.
    12 ליטרים הם 0.42ft^3

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button
Search Engine Submission - AddMe
דילוג לתוכן