טיפים לרכישת מאזן ציפה – חלק א'
טיפים לרכישת מאזן ציפה
אז החלטתם שאתם עוברים לשלב הבא וקונים מאזן ציפה, השוק מלא במאזני ציפה טובים ובמחירים שונים, איך תדעו מה לבחור? המאמר הבא יכול לתת לכם טיפים וכיוון. (לתשומת לבכם, אלו הם טיפים בלבד. התייעצו עם מומחה כדי לבחור את המאזן המתאים לכם)
ישנם הרבה יתרונות בלהיות הבעלים של ציוד צלילה אבל היתרונות הכי חשובים הם התאמה ותכונות. בין אם אתה צולל ותיק שמחפש להחליף את הציוד הישן שלו או צולל חדש אשר מעוניין להתקדם ולהשקיע בציוד אישי ישנם כמה עקרונות חשובים שכדאי לזכור.
אם את/ה באמת רוצה למצוא מאזן ציפה אשר יתאים לצרכים שלך בצורה מיטבית עלייך ראשית לחשוב על סוגי הצלילה אשר את/ה עוסק/ת בהם, סוגי צלילה בהם תרצה/י לעסוק בעתיד והתנאים השונים בהם תצלול/י. מדריכי רכישה רבים מתחילים בבחירת מאזן לפי מותג או לפי תכונות. אבל אם אינך בטוח/ה בדרכים בהם תרצה או תצטרך להשתמש במאזן, איך תוכל/י לבחור את הטוב ביותר בשבילך ?
להלן כמה שאלות מנחות שתוכל/י לשאול את עצמך לפני הרכישה:
- האם את/ה נוהג לטייל בעולם הרבה או האם לרוב צולל/ת באתרי הצלילה הקרובים לביתך ? צוללים אשר נוהגים לטייל ימצאו את גודל המאזן ומשקלו כפרמטר קריטי בזמן שצוללים מקומיים כלל לא יתנו משקל לפרמטר זה.
- האם את/ה נוהג לבצע צלילות עם ציוד רב? (לדוגמא: צלילות צילום, צלילות הצלה וחיפוש, צלילות לילה)? כל הציוד הנדרש לאותן צלילות צריך להיות מאובטח וקשור למאזן הציפה וזאת בנוסף לכושר הרמה יותר גדול על מנת להרים את הציוד הנוסף ולהביא את הצולל לאיזון ניטרלי.
- שאלה למין היפה – האם את מתקשה במציאת מאזן אשר יתאים לאנטומיה של הגוף שלך? כיום ישנם מאזני ציפה אשר עוצבו במיוחד לנשים, מאזנים אלו יכולים לחולל שינוי משמעותי בזמן הצלילה.
שתי התכונות החשובות ביותר הן התאמה ואמינות. אם מאזן הציפה שלכם לא מתאים לגופכם בצורה מיטבית יעילות האיזון מתחת למים תהיה נמוכה דבר אשר יוביל לבזבוז של אוויר בניסיון למצוא איזון ניטרלית. ללא איזון הגוף יעבוד יותר קשה בזמן תנועה מתחת למים וכך גם צריכת האוויר האישית שלכם תפגע.
מאזן ציפה לא אמין הוא מסוכן! חשוב לרכוש מאזן מיצרן מוכר וממקור אמין. בשורה התחתונה, עליך להרגיש ביטחון ולסמוך על ציוד הצלילה שלך כי חייך תלויים בו. היצרנים הגדולים היום בתחום מתגאים באמינות ובעמידות של הציוד אותו הם מייצרים וחלקם מציעים אחריות על המוצרים לפרקי זמן ארוכים. בכל מקרה, ברכישת מאזן חשוב לרכוש אותו אצל מפיץ רשמי, ישנם הרבה סוחרים בשוק ורכישת ציוד ממפיץ לא מורשה יכולה להביא להסרת האחריות גם אם המוצר חדש.
עיצוב
ישנם עיצובים שונים של מאזנים. השכיחים ביותר הם:
- מאזן "ג'קט" – מאזן אשר שק ההצפה אינטגרלי בתוכו
- מאזן בעל שק הצפה אחורי
- מאזן היברידי – מאזן ששק ההצפה שלו אינטגרלי חלקית בגוף המאזן אך נמצא בעיקר בחלקו האחורי
- מאזן המורכב מפלטת גב, רתמות ובלאדר (כנף) – מאזן זה נפוץ בעיקר בקרב צוללים טכניים וצוללים מתקדמים אחרים (אופציה זו לא בהכרח מומלצת לצוללים מתחילים אשר לא עברו את הקורס בתצורה זו).
מאזן "ג'קט" יתהדק על הגוף בזמן הניפוח ולכן אם אתם אוהבים תחושה "פתוחה" או "חופשית" יותר עליכם לשקול לרכוש מאזן היברידי או מאזן עם שק הצפה אחורי. במאזן בעל שק הצפה אחורי הבלאדר מופרד ממערכת הרתמות ולכן לא תהיה התהדקות של המאזן בזמן הניפוח. למאזנים בעלי שק הצפה אחורי יש לרוב יכולת הרמה גדולה יותר. מאזנים אלו מותאמים לתנוחת "טרים" ועל כן בציפה מעל המים יהיה מעט יותר קשה לשמור על תנוחת גוף אנכית, בשונה מהתנוחה האופקית בזמן השהות מתחת למים. מאזנים היברידים הם הפשרה בין מאזני "ג'קט" ומאזנים בעלי שק הצפה אחורי – הם בנויים כך שלצולל יהיה קל ונוח יותר להיכנס לתנוחת "טרים" ובנוסף מסייעים ותומכים בציפה על פני המים. תכונה חשובה שיש כבר לרוב המאזנים היום הוא פתח ריקון אוויר אחורי אשר נמצא בתחתית הבלאדר ומאפשר לך להוציא אוויר מהמאזן תוך כדי שחייה אופקית ב"טרים".
שסתום הריקון האחורי מעלה את הנושא החשוב הבא: מילוי וריקון שק ההצפה. לכל המאזנים יש שסתום מילוי אשר מחובר לדרגה הראשונה ומנגנון ניפוח אוראלי אשר משמש כגיבוי במקרה של תקלה. העיצובים משתנים בין דגמים ויצרנים שונים ולכן כדאי לבחון ולהכיר עיצובים שונים על מנת להבין מה העיצוב שיתאים לכם וזה כמובן לפני הרכישה. לדוגמא, ישנם יצרנים אשר מציעים שסתום מילוי אוויר משולב עם דרגה שנייה כתחליף לאוקטופוס ויש אשר יעדיפו לבחור במאזן כזה או להרכיב על המאזן שלהם את הפתרון הנ"ל דבר אשר יוסיף לתחושת הבטחון של הצולל.
בחלק השני נדבר על כושר הרמה/ הצפה, משקולות, מתלים וכיסי איחסון.
One Comment