"צוללים עמוק" – צלילה לנוער בסיכון
מיזם חינוכי טיפולי מרגש וחשוב
כולנו מכירים את הסימנים של הצלילה. את הסימן המעיד על "הכל בסדר" והסימן שאפשר לעלות למעלה. אתם יודעים על מה אני מדבר. חשבו לרגע כמה זה עוזר לנו, כצוללים, שהסימנים ברורים ומיד אנחנו יודעים כיצד לפעול או להגיב כאשר אנו רואים אותם. למעשה אנחנו מדברים באותה שפה.
תארו לכם איך היינו מגיבים אם אחד הצוללים לא היה מכיר את הסימנים? מה היו לדעתכם התוצאות? לעיתים הרות גורל.
בנוסף לצולל, אני איש חינוך. במשך מספר שנים עבדתי בפנימיות נוער טיפוליות וכעת אני עובד בבית ספר בדרום תל אביב עם נוער בסיכון. במהלך השנים האלו נחשפתי לכך שרבים מקשיי היום יום, שפעמים רבות מתבטאים בבעיות ובאלימות בקרב אותם בני ובנות נוער, נובעים למעשה מחוסר בתקשורת – מאי- יכולת לבטא את הרגשות, התחושות, התסכולים ואפילו את הדברים הטובים.
איך צלילה יכולה לעזור?
הצלילה יכולה להוות פלטפורמה מתאימה לעבוד עם נוער בסיכון ולהתמקד בקשיי היום יום אשר הם חווים בחייהם. הצורך בתקשורת, גם אם היא ללא מילים אלא רק מתחת למים, מחייבת את הנערים לדבר אחד עם השני לפני הצלילה, להגיע בניהם להבנות, להכיר את חוקי הצלילה והכי חשוב – להיות קשובים לחבריהם ולסביבה. אלו תכונות ופעולות שלא בהכרח באות לידי ביטוי בשגרת היום יום, אשר לעתים נגררת לתסכולים, מתחים ואף אלימות.
בנוסף לכך, לצלילה יש סגולות רבות. בצלילה בעומקים ה 20-30 מטר, ישנן השפעות נוירולוגיות למוח עקב האוויר הדחוס שאנו נושמים וזו הסיבה שהצלילה מרגיעה כל כך. בנוסף הצלילה עוזרת לשיפור רמות החרדה והדיכאון והתפקוד החברתי בקרב הצוללים.
כשעובדים עם נוער בסיכון, אנו יכולים להשתמש בצלילה ככלי טיפולי וחינוכי. המשימות במים מהוות גורם מרפה ומטפל אשר מאפשר לנער/ נערה להוכיח לעצמם שהם מסוגלים לשלוט בגורמים רבים וכך מאבד עם הזמן, את הצורך להשתייך לקבוצות המונעות מחוויות שליליות. קבוצת הצלילה הופכת להיות קבוצת השתייכות משמעותית והנערים הצוללים הופכים להיות אחראים באופן הדדי זה לזה וחייבים לצפות בתנועות חבריהם, להיות ערים לאותות מצוקה של בן הזוג ולעזור איש לרעהו בשעת הצורך.
בנוסף לחוויה הקבוצתית המשמעותית, הצולל חייב להתמודד עם יכולות שונות כדוגמת היכולת להיות לבד- לא רק באופן פיזי אלא ביכולת להיות קשוב לעצמו, גם ברמה המנטלית והנפשית. זוהי תוצאה של תהליך התפתחות נפשי ארוך, אשר יכול לסייע לנוער בסיכון במיוחד לאור הקושי בהכלה ובהבנה של החוויה של להיות מובל ומוחזק.
הנער הצולל יתמודד עם היכולת להיות מוחזק ולהכיל דחפים, לחוש אותם אך לא לממש אותם באופן מידי. באופן דומה, בצלילות הראשונות צוללים רבים חשים את הדחף לעלות למעלה לפני המים. פעמים רבות בקרב בני נוער, דחפים אלו קיימים גם בחיי היום יום ופעמים רבות נכשלים בהכלת הדחפים ובדחיית הסיפוקים ולכן מוצאים את עצמם באירועים אלימים שונים. כאן הצלילה יכולה לעזור בהכלת הדחף הזה.
אני זוכר את הצלילה הראשונה שלי בקורס הצלילה. השקט ששרר סביבי היה ממכר וכה מהפנט, הסביבה החדשה, צורות החיים וההתנהגויות השונות של הדגים והיצורים במים, גרמו לי להסתקרן אף יותר ולרצות לחוות את הדברים שוב ושוב.
אצל נוער בסיכון לסביבה החדשה משמעויות רבות. כולם מתייצבים אל מול החדש והבלתי נודע. המפגשים במים מלווים בחששות ובפחדים וחולקים ביניהם גורל משותף ולכן כקבוצה יש להם מוטיבציה להשגת מטרה משותפת. הסביבה החדשה, המים והים מכתיבים חוקים חדשים אשר מחייבים גבולות שהנער יכול לחוש בגופו. בניגוד לשגרת היום יום, כשהחוק הוא לעיתים המלצה בלבד, כאן בצלילה – אם לא מצייתים לחוק ולמדריך, הדבר עלול להסתיים באסון ולכן הנערים תלויים כל כך במדריך, בדמות משמעותית בחייו ובהפנמת חוקים וגבולות.
לנערים תינתן הזדמנות לבנות "סיפור חיים" הכולל התנסויות בחוויות של הצלחות והתמודדויות יעילות במצבים קיצוניים, לעומת הכישלונות שחוו בעבר וכך לשפר את הדימוי העצמי, הביטחון העצמי ותחושת המסוגלות העצמית.
במהלך בניית התכנית נחשפתי למשפט שאהבתי אותו מאוד – "מי שרוצה לחפש פנינים צריך לצלול למעמקי הים". בשבילי זהו משפט אשר מבטא את התהליך הנפשי והרגשי שכל צולל יכול לעבור עם עצמו אם רק יצלול למעמקים, למעמקי נפשו.
ועוד מילה באופן אישי:
בימים אלו, ששגרת הקורונה מקשה על הוודאות עם מסגרות חינוכיות וחברתיות ובעיקר כשרמת החרדה והדיכאון עולה לאור ההשלכות החברתיות והכלכליות של הנגיף, זהו הזמן לחשוב מחוץ לקופסא וליצור מסגרות ותכניות המתאימות לנוער שלעיתים לא מוצא פתרון מתאים לו.
מיזם "צוללים עמוק", הרים את הכפפה ויצא לדרך כשטובת הנערים והנערות והפוטנציאל הגלום בהם עומד לנגד עיניו. בעבודה עם הנוער, נשתמש בצלילה ככלי השלכתי כדי לעבד את חוויות הצלילה וכן את חוויות ואתגרי החיים. הצלילה לכשעצמה, בנוסף לסגולותיה, תספק להם חוויות חדשות, הכרת סביבה ועולם שלא הכירו, קודים והתנהגויות חדשים וכמובן הרבה כיף וסיפוק עצמי.
זהו הצעד הראשון בהתמודדות הנוער עם אתגרי הטבע לקראת תהליך שינוי להצלחה בהתמודדותם עם אתגרי החיים.
על מנת שהפרויקט יצליח להתממש, פתחנו במהלך של גיוס המונים. לתרומות: https://giveback.co.il/project/58597
הצטרפו לעמוד הפייסבוק: https://www.facebook.com/DivingDeepIL