מתכננים לצלול? מה הפריט שבלעדיו אני לא צולל?/ אייל פונדק

הכל חשוב ובכל זאת - יש פריטים בציוד הצלילה שאסור לוותר עליהם!

מיכל, סנפירים, מאזן, משקולות ומסיכה – זה ברור. אז מה עוד? 

הערה חשובה: הכותב איננו מדריך צלילה ואין לראות בדברים המלצה לצלול שלא בהתאם לחוק או להוראות גורמי המקצוע האחראים במקום. זו דעתי האישית המתבססת על נסיוני האישי. תמיד יש לצלול בהתאם לחוקי המדינה וההוראות המקצועיות המוסמכות.

הרבה פעמים באים אלי עם השאלה "מה פריט הציוד הראשון שכדאי לקנות כשאני מתחיל לצלול"? סנפירים? מסכה? מאזן? ווסת? חליפה? רגע… בעצם ווסת זה יקר. מה עושים? כמעט כל מי ששואל שוכח את הדבר הקטן והסופר סופר סופר חשוב, שחייב להמצא על היד שלכם בכל צלילה! מדובר על שעון הצלילה כמובן (שמכונה גם מחשב צלילה).

אמנם לפי חוק הצלילה בישראל מותר לצלול בלי מחשב אלא רק עם סטופר ומד עומק (גרוע מכך, רק לאחד מכל זוג צוללים צריך להיות סטופר ומד עומק ?), אבל מאז שנות ה 70 התקדמנו קצת בטכנולוגיה והיום כולם יודעים שצלילת עומק בלי מחשב זה פשוט מ-ס-ו-כ-ן! נכון שלמדנו טבלאות בקורס, אבל הדרך היחידה לצלול בטוח היא עם מחשב לכל צולל!

אז איך משתמשים? כל מחשב פועל קצת אחרת, אבל לפני הכניסה למים חובה לבדוק שני דברים: 1 – שהבטריה טעונה. 2 – שהמחשב מכוון לתערובת הנייטרוקס הנכונה. במצב הרגיל המחשב מכוון על צלילת אויר או נייטרוקס 21 (היינו הך). אך במידה וקיבלנו מיכל ומדדנו בו לדוגמא תערובת נייטרוקס 32, חובה לשנות את הגדרת המחשב לנייטרוקס 32! (ישנם עוד פרמטרים במחשב שניתן לשנות כשצוללים עם נייטרוקס כמו לדוגמא פרמטר "מקסימום ppo2", אבל אם אתם לא זוכרים מה זה אומר עדיף לא לגעת).
מפה הדברים מתחילים להיות מאוד פשוטים. מרגע שנכנסתם למים המחשב מתחיל לפעול ולא צריך לגעת בו כל הצלילה! רק לזכור להסתכל… המחשב יראה לכם 3 מספרים מאוד מאוד מאוד חשובים, נעבור עליהם.

זמן (dive time) פשוט מאוד, הזמן שעבר מרגע שירדתם לעומק 2 מטר והתחילה הצלילה. לדוגמא, גם אם צריכת האוויר שלכם ממש ממש טובה והזמן במחשב הוא כבר שעתיים וחצי, כנראה שיש לכם בעיה…
עומק (depth) גם מאוד פשוט. באיזה עומק אתם כרגע. לדוגמא אם העומק במחשב הוא 43 מטר אז הגזמתם, גם אם אתם צוללי עומק…
זמן ללא עצירות דקומפרסיה (NDL או No Stop). זה כבר טיפונת יותר מסובך. המחשב מאוד חכם ויש לו בפנים את טבלאות הצלילה ועוד כמה אלגוריתמים עוד יותר מתוחכמים. הוא בעצם מתכנן קדימה את הצלילה כאילו לפי טבלה עד לנקודת הזמן העכשווי, ומניח שהחל מאותה נקודה אתם תשארו במקום ולא תרדו יותר עמוק. נשמע מוזר? תיכף נבין למה. לפי החישוב הזה המחשב יודע להגיד באופן מדויק בכל רגע *כמה זמן עוד אפשר להשאר בעומק העכשווי בלי לחרוג מהטבלה*. דוגמא פשוטה: נניח וצללתי מאחורי הסטי"ל והגעתי לעומק 25 מטר. אני עוצר שם להסתכל על האלמוגים והדגים המגניבים. כשאני מסתכל במחשב, הוא אומר לי NDL 15. מה זה אומר? פשוט מאוד. שאם אני נשאר בעומק הזה, יש לי בדיוק 15 דקות לפני שאני חורג מהטבלה, או במילים אחרות, מותר לי להשאר בעומק הזה 15 דקות ואחרי זה צריך להתחיל לעלות. עכשיו ברור לנו שאם יעברו חמש דקות ונשאר באותו עומק, המחשב יראה NDL 10. וכמובן שאם נעמיק תוך דקה ל 30 מטר, המחשב כבר לא יראה NDL 14 אלא נמוך יותר, כי ב 30 מטר מותר להשאר פחות זמן מב-25 מטר…

טוב אז נגמר זמן ה – NDL, או שהגענו ל 110 באר במיכל (מה שמגיע מוקדם יותר), הגיע הזמן לעלות.

כולנו יודעים שאסור לעלות מהר יותר מקצב של 9 מטר לדקה. וגם המחשב שלכם יודע את זה. אם תעלו מהר מדי הוא יצפצף כדי להזכיר לכם להאט.
שימו לב שכשתגיעו לעומק 12 מטר המחשב כבר יראה לכם NDL 99, כלומר בעומק 12 מטר אפשר להשאר הרבה הרבה זמן בלי לחרוג מהטבלה (במידה ועד אותה נקודה לא חרגתם, ואם יש מספיק אויר כמובן).
כעת הגענו בבטחה לעומק חניית הבטיחות שהוא 5 מטרים. פה המחשב יודיע לנו שצריך לעצור ויתחיל לספור אחורה 3 דקות. אם סיימנו כמו שצריך את חניית הבטיחות ולא עלינו מוקדם מדי המחשב יכריז "סיימנו" finish. אפשר להתחיל לעלות לאט לפני המים. כל הכבוד, סיימתם צלילה באופן בטיחותי.

יש מחשבים שיגידו לכם לעצור בעומקים יותר גדולים (לדוגמא 10 או 15 מטר) למשך דקה או שתיים. זה נקרא "חניות עומק" ולא בכל המחשבים זה קיים. אבל אם המחשב אומר, תעשו. הוא לא אומר סתם…
נותרה רק שאלה אחת שחדי העין מביניכם בטח שמו אליה כבר לב: "אני והבאדי צוללים כל אחד עם המחשב שלו, ויש לנו אותה תערובת נייטרוקס או אותו אויר. הגענו לעומק 30 מטר והמחשב שלי מראה NDL 1 כלומר חייבים להתחיל לעלות, אבל המחשב של הבאדי מראה NDL 5, כלומר יש לנו עוד 5 דקות בכיף להשאר בעומק. למי להאמין? התשובה פשוטה: הולכים לפי המחשב המחמיר! המחשב של מישהו אחד מראה שכבר צריך לעלות? אז *כולם* עולים. גם אם המחשבים שלהם פחות מחמירים ואומרים אחרת.
זהו.
מקווה שנהניתם מההסבר ומהטיפים.
תהנו בצלילות והכי הכי חשוב תצללו בצורה בטוחה!
אייל פונדק

קצת על מחשב הצלילה EON CORE מבית  SUUNTO בסרטון הבא:

כתבות נוספות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button
Search Engine Submission - AddMe
דילוג לתוכן