צפו – צוללים מבצעים צילום אולטראסאונד לכריש לוויתן
במסגרת מחקר, לראשונה - אולטראסאונד לכריש הגדול בים

משימה מורכבת ועדינה
כרישי הלוויתן המכונים 'הענקים העדינים' מהווים עדין אתגר גדול למדענים וביולוגים ימיים. המין הזה שמוגדר כמין בסכנת הכחדה, עובר מרחקים עצומים בים ועד כה אין למדענים מושג היכן הם מתרבים ועל מהלך ההריון של נקבות כרישי הלוויתן.
משלחת מחקר בראשות ביולוג ימי מיפן יצאה לאיי דארווין שבאיזור הגלאפגוס לנסות ולבצע צילום אולטראסאונד למספר נקבות בוגרות. האתגר היה לא פשוט והמשימה, מורכבת ועדינה. ציוד האולטראסאונד הותאם לצלילה, על גבי מיכל הצלילה של הצולל הורכב מדחף חשמלי שיאפשר לצולל לשמור על מהירות השחיה של הכרישות והתאמות בוצעו בסורק האולטראסאונד עצמו. אחד האתגרים שעמדו בפני הצוות הוא עובי העור של הכרישות אשר עיוות את התמונה שהתקבלה וחייב התאמות מיוחדות לצורך ביצוע הצילום!
הצוות הצליח לאסוף סריקות ודגימות דם מ – 21 כרישות ובנוסף להצמיד מכשירי מעקב לוויניים שיאפשרו למדענים לנסות ולהבין טוב יותר את אופן הרביה של הכרישים המדהימים הללו.
אחד הדברים שהפתיעו את החוקרים היה שברגע שהצולל התקרב אל הכרישה והפעיל את ציוד האולטראסאונד, האיצה הכרישה את מהירות השחיה שלה דבר שלא קרה כאשר הצמידו את מכשיר האיתור לוויני או כאשר אספו את בדיקות הדם. עובדה זו הביאה את המדענים למסקנה כי כרישי הלוויתן שומעים את גלי האולטראסאונד אשר אוזן אדם אינה שומעת כלל!
בסרטון ניתן לראות את הצוות מבצע את סריקת האולטראסאונד ומצמיד את האנטנה הלווינית אל סנפיר הגב של הכרישה.
מקווים שמחקר זה יסייע לשמר את מין מופלא זה שהולך ומכחד – מאז 1980 מעריכים כי מספרם של כרישי הלוויתן קטן ב 50%!